Welkom in de klas van Ameline!
De grootste kinderen van de school verwelkom ik graag in mijn klas. Een klas waarin we open zijn, een klas waarin we er zijn voor elkaar en een klas waarin fouten maken mag.
In dit laatste jaar van het lager onderwijs probeer ik de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op het secundair onderwijs, maar ook algemeen op de toekomst.
Ik hecht veel belang aan sociale vaardigheden en leren leren. Het is belangrijk dat leerlingen zelfstandig hun taken en lessen kunnen plannen.
In het zesde leerjaar wordt er verder geoefend op de nieuwe leerstof van het vijfde leerjaar. Er is uiteraard ook ruimte voor uitbreiding van deze leerstof. We werken net zoals in de andere klassen met het viersporenbeleid. Hierdoor kunnen kinderen werken op hun eigen tempo en naar hun eigen kunnen. Zo bepalen de leerlingen zelf of ze extra uitleg nodig hebben of niet, maar ook of ze herhalingsoefeningen nodig hebben of eerder uitbreidingsoefeningen.
We starten elke maandag met een praatronde. Hierbij staan sociale vaardigheden centraal. Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren en er voor elkaar te zijn. Ik hecht veel belang aan een open sfeer en ik ben zelf ook open naar de leerlingen toe. Alles is bespreekbaar, indien de kinderen hierover willen praten uiteraard. Dat is ook zo op vrijdagochtend, want dan is het klassenraad.
Elke week is er ook hoekenwerk ingepland. Dan herhalen we de nieuwe leerstof op een leuke manier. Het is geweldig om te zien hoe de leerlingen enthousiast de nieuwe leerstof verder inoefenen.
De kinderen maken ook kennis met de actualiteit door nieuwsrondes te maken of te beluisteren. Maar ook boekenrondes horen bij onze werking. We zetten in de klas in op leesplezier, zo lezen we vier keer per week één kwartier. Soms wordt er ook voorgelezen. Buiten de klas doen we aan circuitlezen, dat zijn altijd leuke opdrachten! Voor spelling werken we met woordkaarten en een werkwoordenblok. Elke week focussen we op een nieuwe spellingregel met daarbij 20 woorden die we inoefenen. Na enkele weken is er een controledictee zodat we alle regels blijven onthouden. Voor begrijpend lezen vertrekken we vaak vanuit de actualiteit. Tot slot is er nog taalbeschouwing waarbij we ook elke keer op een ander onderwerp focussen.
Voor project werken we in thema’s die bij de interesses van de kinderen aansluiten. Elk project start met een brainstorm, daarna gaan de kinderen in groep op zoek naar antwoorden op hun vragen. We proberen elk thema zo actief mogelijk te onderzoeken. Achteraf wordt er steeds een toets over het project ingepland. De leerlingen krijgen steeds een lijst mee met wat ze moeten kennen en kunnen. In de klas wordt er tijd vrijgemaakt om samen te leren leren en de toetsen te plannen.
Bij wiskunde werken we met targets die worden aangevuld met meetstanden. Meten is weten en dat leren we op een leuke manier!
Bij Muzische Vorming vertrekken we vaak vanuit het project waar we mee bezig zijn.
Doorheen het schooljaar gaan we ook regelmatig naar de bibliotheek of een voorstelling. We sluiten het schooljaar af met een superleuke vierdaagse!
Na dit schooljaar zijn de kinderen terug ‘de kleinste van de school’, maar dan zijn ze nog altijd heel welkom bij ons op school om eens dag te zeggen of mee te genieten van activiteiten zoals een kerstmarkt of een schoolfeest.
Veel liefs
Juf Ameline